Улогата и значењето на инвестициското банкарство во финансиската индустрија

Davcev, Ljupco and Jovanov, Tamara (2012) Улогата и значењето на инвестициското банкарство во финансиската индустрија. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip. pp. 211-218. ISSN 1857- 7628

[img]
Preview
Text
yearbook-Faculty of Economics-2011.pdf

Download (2515Kb) | Preview

Abstract

Инвестициското банкарство е помеѓу важните теми во агендите нa политичарите, финансиските регулатори, производителите, локалните и глобалните учесници на берзите, како и на студентите на финансиските системи. Големата и забрзана експанзија на овој сектор во однос на големината и географската покриеност, промените кои ги доживува, како и импактот врз структурата на економијата и финансискиот систем во последните неколку години, се теми кои неисцрпно се обработуваат. За да се разбере оваа позиција на инвестициското банкарство треба да се разработат главните карактеристики, основните функции и развојот на оваа индустрија, факторите кои се одговорни за развојот на инвестициското банкарство, како и врската помеѓу активноста на инвестициските банки и активностите на институциите кои се занимаваат со овој тип на бизнис. Голема улога во поставувањето на основите на инвестициското банкарство игра еволуцијата на инвестициското банкарство во големите индустриски земји, како и позицијата и влијанието на инвестициското банкарство во поширок контекст врз развојот на финансиската индустрија во целина.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Ljupco Davcev
Date Deposited: 30 Nov 2012 14:08
Last Modified: 14 Aug 2018 10:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2565

Actions (login required)

View Item View Item