Опсцената лексика во функција на создавање универзални пораки во трилогијата „Вечна игра” на Митко Маџунков

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Опсцената лексика во функција на создавање универзални пораки во трилогијата „Вечна игра” на Митко Маџунков. Зборник радова са научног скупа Опсцена и друга колоквијална лексика у српском и македонском језику - одржаног 19. априла 2019. године у Нишу.. ISSN 978-86-7379-510-2

[img]
Preview
Text
А5.OPSCENA. novo-pages-1-9,41-53,465-466.pdf

Download (1990Kb) | Preview

Abstract

Драмската трилогија „Вечна игра” од академик Митко Маџунков претставува спој на три негови култни драми: „Големиот смок”, „Сенката” и „Пуста земја”. Театарското претставување на трилогијата значи оживотворување на еден локален говор, кој, иако мал, има огромен капацитет за прене-сување универзални пораки. Митската претстава за превласта на злото и за тажниот крај на човековата ништожност, се одигрува на сцената на која дефилираат ликови со референци-јална вредност, но и ликови кои доађаат од сферата на имагинарното. Трагизмот на малиот човек фрлен во вителот на животниот хаос станува негова судбина, која освен пцовка, друго и не заслужува. Ликовите во трилогијата, пишувана на локалниот струмички говор, манифестираат драмски говор во кој се детектираат единици од опсцената лексика на македон-скиот јазик. Машките ликови, особено стожерниот машки лик Иљо М., се носители на таа лексика, а таа е во функција на засилување на интензитетот на мислата и на емоцијата, кои треба да бидат пренесени до читателот/ гледачот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 18 Mar 2020 08:57
Last Modified: 18 Mar 2020 08:57
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23920

Actions (login required)

View Item View Item