Медијаторска атмосферска практика - змејовитиот човек во македонската и здухачот во српската народна традиција

Vitanova-Ringaceva, Ana (2016) Медијаторска атмосферска практика - змејовитиот човек во македонската и здухачот во српската народна традиција. Зборник на трудови од меѓународен научен симпозиум, Битола 2016. ISSN 978-608-65122-5-5

[img]
Preview
Text
Zbornikot , Bitola, 2016-pages-1-4,209-222,683-688.pdf

Download (661Kb) | Preview

Abstract

Во народната демонологија на македонскиот и српскиот народ се среќаваат верувања во натприродни суштества или демони кои биле дел од магиско-религиските практики на луѓето.Фолклористиката бележи важни укажувања во кои централно место им се отстапува на природните непогоди кои кај луѓето создавале чувство на страв и несигурност.На просторот на Балканот посебно внимание привлекуваат две меѓусебно слични верувања, едното се однесува на човекот кој, благодарение на натприродната сила што ја поседува, може да изврши влијание врз атмосферските неприлики и да спречи појава на град, и другото, верување дека постои натприродно суштество кое има човечки особини и наликува на човек, а ја поседува истата моќ. Формирањето на демонски претстави и нивна материјализација во борбата за опстанок, било процес со кој човекот се обидувал да даде своја интерпретација на светот и она што го опкружува

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 13:32
Last Modified: 12 Mar 2020 13:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23918

Actions (login required)

View Item View Item