Неоградени стихови (Oсврт кон стихозбирката „Струпки“ на Георги Барбаровски, Матица македонска, Скопје, 2016)

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Неоградени стихови (Oсврт кон стихозбирката „Струпки“ на Георги Барбаровски, Матица македонска, Скопје, 2016). Раст - списание за книжевност, уметност и култура. ISSN 1409-9330

[img]
Preview
Text
RAST-20_web-pages-1-3,130-133,178-182.pdf

Download (1207Kb) | Preview

Abstract

Илузорна е помислата дека со едно читање сте успеале да ја дофатите и зауздате мислата на поетот. Ерудицијата на Барбаровски е толку богата, што му дозволува да ги гради песните на еден таков поттекст, чие дешифрирање го носи читателот до сферите на филозофско толкување на симболите. Стиховите на Барабаровски нужно бараат едуциран читател, читател кој атомите на сопствената ерудиција ќе ги вгради во разоткривањето на суштината на поетските симболи. Насловот на стихозбирката „Струпки“ на прво читање загатнува многу асоцијации и дозволува субјективен пристап на толкувачот.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 13:32
Last Modified: 12 Mar 2020 13:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23917

Actions (login required)

View Item View Item