Архетипските и митски симболи во драмската трилогија „Вечна игра“ на Митко Маџунков

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Архетипските и митски симболи во драмската трилогија „Вечна игра“ на Митко Маџунков. Манускрипт IV / 2. ISSN 1857 – 9868

[img]
Preview
Text
MANUskript IV (2)-pages-3-7,285-294.pdf

Download (651Kb) | Preview

Abstract

Драмското творештво на Маџунков е податливо за толкување од многу аспекти, во зависност од тоа, што поставил во својот фокус на истражување истражувачот. Таа податливост е само доказ за повеќеслојноста на текстот и можноста, лупејќи ги горните слоеви на текстот, истражувачот да дојде до она потповршинското, каде што почиваат скриените значења на симболите и на претставите. Токму ова последното беше предизвик за нас, а секое подлабинско сондирање на книжевен текст неминовно нè води до соочување со митолошките претстави, кои, во суштина, се основа и на целокупната литература што ја создал човекот од своите прапочетоци до денес.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 13:31
Last Modified: 12 Mar 2020 13:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23915

Actions (login required)

View Item View Item