Преобразба на една праслика (Обид за толкување на муралот „Лузна“ на Никола Пијанманов)

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Преобразба на една праслика (Обид за толкување на муралот „Лузна“ на Никола Пијанманов). Зенит - списание за наука, литература, култура и уметност. ISSN 2671-3217

[img]
Preview
Text
Mural.pdf

Download (511Kb) | Preview

Abstract

Творецот,сликарот е номад, патник којшто патува низ времето пренесувајќи пораки. Колкава е моќта на човекот-творец, да поминува толку лесно низ времињата, да ги прави сосема ништожни далечините и да се среќава со својот духовен предок?! И таму некаде низ лавиринтите на времето, зад замислените двери се случува средбата на творците. Едниот полугол и бестрашен, со поглед полн со стравопочит кон природата и другиот кревок и трошен, исплашен да не се соочи со мигот кога природатаќе го истури сиот свој бес. Можно ли е творецот како медиум да ни го покажува тој пат, да ни овозможува средби со оние чиишто пораки не успеавме да ги дешифрираме докрај.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 10:39
Last Modified: 12 Mar 2020 10:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23912

Actions (login required)

View Item View Item