Мистичното патување на јунакот во задгробниот свет - шаманистички мотив во сказните од струмичкиот регион (аналитички пристап)

Vitanova-Ringaceva, Ana (2017) Мистичното патување на јунакот во задгробниот свет - шаманистички мотив во сказните од струмичкиот регион (аналитички пристап). Музејски летопис (зборник на трудови по повод 65 години ,,Завод и музеј” - Струмица). ISSN 978-608-65524-9-7

[img]
Preview
Text
Muzejski letopis.pdf Ana Vitanova - Ringaceva.pdf

Download (1601Kb) | Preview

Abstract

Струмичкиот регион претставува неисцрпен извор на фолклористички материјал во кој многу често се среќават приказни, во кои се опишува задгробното патување на херојот. Голем дел од нив изобилуваат со универзални мотивски конструкции и митологеми кои се препознаваат во митологиите и верувањата на најстарите цивилизации. Фасцинира сознанието, колку овој регион, иако нецелосно истражен, може да даде квалитетна граѓа за потврдување на тезата дека шаманистичките претстави за задгробното патување, за Оската на светот, за ритуалната смрт и повторното раѓање, имаат свои варијанти кои се колективна своина на еден, по бројност, мал народ. Фолклористичките материјали кои ни служат како апликации за потврдување на нашите тези, се собрани и дешифрирани од струмичкиот фолклорист Иван Котев. Фактот дека тие се необјавени досега, ни дава за право да констатираме дека нашиот пристап и анализа ќе му дадат на трудот уште поголема тежина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 12 Mar 2020 10:39
Last Modified: 12 Mar 2020 10:39
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23910

Actions (login required)

View Item View Item