Поемата „Петнаесетте“ од Иван Василевски - меѓу историската вистина и поетовата фасцинација

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Поемата „Петнаесетте“ од Иван Василевски - меѓу историската вистина и поетовата фасцинација. Зборник на трудови од научниот собир во чест на св. Петнаесет тивериополски свештеномаченици одржан во Струмица од 7 до 9 декември 2018 година во организација на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Струмица. ISSN 978-608-4845-05-8

[img]
Preview
Text
Светите Петнаесет Тивериополски Свештеномаченици.pdf

Download (737Kb) | Preview

Abstract

Поетот Иван Василевски направил успешен обид христијанскиот култ да го врами и поетски обликува во најсложената стихувана форма, поемата. Да се создава поемата како специфичен лирско-епски вид, значи да се биде ерудит, да се познава литературата од аспект на литерарноста и таа да биде во функција на откривање на вистинската вредност на зборот. Да се поетизира ранохристијанскиот култ, значи да се устрои по правилата на современиот, модерен поетски дискурс. Иван Василевски ја устројува поемата во тристишија комбинирани по пет во една песна, вкупно 15 песни со по 15 стихови. Фасцинацијата на поетот од подвигот на светителите, во поемата блеснува како химнична похвала за нивните лик и дело.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 25 Feb 2020 11:03
Last Modified: 25 Feb 2020 11:03
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23869

Actions (login required)

View Item View Item