Реликти на шаманизмот како нишка на поврзување во македонската и руската традиција

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Реликти на шаманизмот како нишка на поврзување во македонската и руската традиција. Зборниик на трудови ФИЛКО 4. ISSN 978-608-244-698-1

[img]
Preview
Text
Ана Витанова - Рингачева. Реликти на шаманизмот во македонската и руската народна традиција.pdf

Download (3663Kb) | Preview

Abstract

Истражувањето на шаманизмот е значаен сегмент од проучувањето на религиозното искуство на древниот човек, бидејќи голем број шамански елементи се среќаваат во различни облици на архаичните облици на религија. Да се откријат такви нишки на поврзување во македонскиот и рускиот фолклор, значи да се истражуваат остатоците од примитивни верувања и техники кои се во суштина шаманистички. Иако се среќаваат во многу култури и религии, сепак во фолклорт на словенскиот свет има реликти кои во суштина се вклопуваат во универзалната матрица на шаманистичката митологија. Легендите и народните приказни, како оригинални фолклористички единици, ќе бидат солиден апликативен материјал за докажување на поставената теза

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 24 Feb 2020 08:28
Last Modified: 24 Feb 2020 08:28
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23836

Actions (login required)

View Item View Item