Mеѓукултурни разлики во вербалната и невербалната комуникација

Todorova, Marija (2019) Mеѓукултурни разлики во вербалната и невербалната комуникација. Зборник на трудови, Филолошки факултет, 10 (14). pp. 103-109. ISSN 1857- 8667

[img]
Preview
Text
zbornik 2019-1.pdf

Download (3580Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/YFP/issue/view/187

Abstract

Културата е фактор што влијае врз употребата и интерпретирањето на јазикот и на сигналите од невербалната комуникација, т.е. има значително влијание, како врз вербалната, така и врз невербалната комуникација. Во овој труд се наведуваат дел од меѓукултурните разлики во комуникацијата, со цел да се развие меѓукултурно разбирање, да се овозоможи комуникација со луѓе кои доаѓаат од различни култури, да се избегне создавањето на стереотипи и да се олесни комуникацијата во меѓукултурна средина.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Todorova
Date Deposited: 17 Feb 2020 11:37
Last Modified: 17 Feb 2020 11:37
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23834

Actions (login required)

View Item View Item