Суптилните противречности во лириката на Петар Прерадовиќ

Karanikolova-Cocorovska, Lusi (2019) Суптилните противречности во лириката на Петар Прерадовиќ. Зборник на трудови / ФИЛКО Четврта меѓународна научна конференција, 23-25 маj 2019. ISSN 978-608-244-698-1

[img]
Preview
Text
Петар Прерадовиќ, Филко, 2019.pdf

Download (3510Kb) | Preview

Abstract

Оваа статија се занимава интерпретација на поезијата на австрискиот генерал, истакнатот илирец и голем хрватски поет Петар Прерадовиќ. Вниманието го насочуваме спрема неговата поетика од патриотска и рефлексивна провиниенција, а која е тесно поврзана со неговите животни и човечки принципи, наидувајќи притоа на низа противречности. Имено, станува збор за православен Србин, премолчано преведен во католик, без притоа формално да биде објавен чинот на таа конверзија, за човек со висок морал и достоинство, генерал во туѓинска армија, а со духот и душата лојален на себеси и својата почва. Поезијата на Прерадовиќ претставува единство од крутоста и нежноста, лиричноста и рационалноста, силно доживеана, но пишувана од „дистанца“. Тоа е поезија морална, но не морализаторска, виско етична, филантропска, интелектуалистичка, во која рационалното е далеку подоминантно од емотивното. Токму ваквите противречности имплицирани во неговата поезија претставуваат провокација за пристап и анализа, која треба уште еднаш да ги потврди нејзиниот високиот естетизам, етичност и благородност. Клучни зборови: лирика, противречност, етичност, естетичност, емотивност, рационалност.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Lusi Karanikolova
Date Deposited: 17 Feb 2020 09:14
Last Modified: 17 Feb 2020 09:14
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23828

Actions (login required)

View Item View Item