Терапевтска примена на вежбите во хирургијата и клиничко биолошка оправданост

Vasileva, Dance (2020) Терапевтска примена на вежбите во хирургијата и клиничко биолошка оправданост. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип, 2020 (29). pp. 28-31. ISSN 1857-5994

[img]
Preview
Text (Publication)
Vasileva 2020, Medikus.pdf - Published Version

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
Text (Publication)
Terapevtska primena na vezbi.pdf - Accepted Version

Download (568Kb) | Preview

Abstract

Испитувањата во различни области на биологијата и медицината значајно ги проширија и продлабочија погледите за влијанието на мускулната активност за формирање на организмот во онтогенезата. Докажано е дека мускулната активност се појавува како водечки фактор за одржување на динамичката рамнотежа на основните физиолошки константи во организмот на човекот – температура на телото, осмотски притисок, концентрација на водородни јони, ниво на гликемија и др. Во текот на моторната активност се усовршува сложената координација на сите функции, многубројните регулаторни механизми, реактивноста, имунобиолошките својства, се шири диајпазонот за урамнотежување на организмот со средината и усовршување на виталноста на целиот организам. При операција на внатрешните органи активната интервенција за формирање на компензација при терапевтска примена на вежбите претставува значајно голема отежнетост. Тоа се условува пред се со полошите кортикални делови на висцеларните функции во споредба со моторните. Примената на физичките вежби со цел за формирање на вегетативни компензации се базира на фактот дека нема ниту една вегетативна функција која по механизмот на моторно-висцеларните рефлекси да не се покорува во еден или друг степен на влијанието од страна на локомоторниот систем.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: терапевтски вежби, хирургијата, клиничкo биолошка оправданост
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Dance Vasileva
Date Deposited: 12 Feb 2020 08:06
Last Modified: 12 Feb 2020 08:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23800

Actions (login required)

View Item View Item