Современи дијагностички методи за детектирање на кариозна лезија

Longurova, Natasa and Kovacevska, Ivona (2020) Современи дијагностички методи за детектирање на кариозна лезија. Medicus, информативен гласник на јавното здравство - Штип. ISSN 1857-5994 (In Press)

[img]
Preview
Text
Medikus 2020.pdf

Download (3203Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Современи дијагностичи методи за детектирање на кариозна лезија.pdf

Download (272Kb) | Preview

Abstract

Кариесот претставува болест на тврдите забни ткива: емајл, дентин и цемент. Спаѓа во една од најчестите болести на светската популација а клинички се манифестира со различни патофизиолошки промени на ткивата, ултраструктурни и морфолошки промени. Најчест симптом на болеста е болка, која се провоцира на ладно, слатко, кисело и болка при џвакање на храна. Според начинот на настанување разликуваме примарени кариес кој настанува на интакнти забни површини, секундарен кариес кој настанува до постоечката реставрација а рекурентниот кариес под реставрацијата.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 10 Feb 2020 11:15
Last Modified: 10 Feb 2020 11:15
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23760

Actions (login required)

View Item View Item