Синтетизам и аналитизам во германскиот и во македонскиот јазик

Marolova, Darinka and Hristovska, Marina (2019) Синтетизам и аналитизам во германскиот и во македонскиот јазик. Годишен зборник 2019 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 10 (14). pp. 29-34. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
3-trud za sintetizam.pdf

Download (3398Kb) | Preview

Abstract

Во групата на флексивни јазици според типолошката класификација, германскиот се третира како синтетички, а македонскиот, како аналитички јазик. Поле на истражување на овој научен труд е деталната корелација синтетизам наспроти аналитизам, поткрепени со примери од германскиот и од македонскиот јазик, земајќи го предвид морфолошкиот критериум. Цел на истражување е да се одреди степенот на синтетизам, односно на аналитизам, кои се присутни во овие два јазика и да се докаже дека нема чисто синтетички, односно чисто аналитички јазици. Имено, во германскиот јазик преовладуваат синтетички форми, иако веќе поодамна е почната тенденцијата кон аналитизам, а во македонскиот преовладува аналитизмот, но постојат и остатоци од некогашните синтетички форми.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 30 Jan 2020 12:17
Last Modified: 30 Jan 2020 12:17
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23585

Actions (login required)

View Item View Item