Функционалните особености на лексемата камо.

Nikolovska, Violeta (2019) Функционалните особености на лексемата камо. Makedonski jazik (70). pp. 77-90. ISSN 0025-1089

[img]
Preview
Text
Македонски јазик 2019 со УДК (1).pdf

Download (1088Kb) | Preview

Abstract

Предмет на интерес на овој труд ќе биде лексемата камо. Лексемата камо некаде е дефинирана како прилог, некаде како партикула, има заменско потекло. Во трудот ќе се обидеме да дадеме нејзина морфолошка определба, да се осврнеме на нејзината етимологија и на нејзината функција во исказот. Лексемата камо ја разгледуваме од два аспекти: комуникативен (прагматички) и семантички. Од комуникативен аспект, ја определуваме како прагматички маркер, врз кого лежи комуникативниот фокус на соопштението, а од семантички аспект ги разгледуваме синтаксичките комструкции во кои се јавува и значењата кои во тие конструкции ги изразува. Лексемата камо е полифункционална (како што се повеќето прагматички маркери) и се употребува со различни степени на семантичка сложеност. Во трудот ќе се осврнеме и на употребата на турцизмот ќешки, со оглед на тоа што овие две лексеми се употребуваат во блиски позиции.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 29 Jan 2020 10:40
Last Modified: 29 Jan 2020 10:40
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23572

Actions (login required)

View Item View Item