Стручно преведување и основни признаци на стручниот јазик

Marolova, Darinka and Hristovska, Marina (2019) Стручно преведување и основни признаци на стручниот јазик. Годишен зборник 2019 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 10 (13). pp. 71-77. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Repozitorium prv trud 2019-Marina-PDF.pdf

Download (929Kb) | Preview

Abstract

Предмет на истражување на овој научен труд е стручното преведување и неговите основни карактеристики. Како една од основните карактеристики со која се одликува стручното преведување е стручниот јазик. Во трудов подетално се прави лингвистички осврт кон признаците на стручниот германски и на стручниот македонски јазик со посебен акцент кон синтетизмот и аналитизмот. Целта на трудов е да се укаже на тоа дека постојат разлики меѓу стручниот и стандардниот јазик

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 29 Jan 2020 10:32
Last Modified: 29 Jan 2020 10:32
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23555

Actions (login required)

View Item View Item