Начини на манифестирање на синтаксичката повеќезначност во германскиот јазик

Marolova, Darinka (2019) Начини на манифестирање на синтаксичката повеќезначност во германскиот јазик. Годишен зборник 2019 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 10 (13). pp. 9-18. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Repozitorium vtor trud-PDF.docx.pdf

Download (1108Kb) | Preview

Abstract

Предмет на истражување на овој научен труд се основните начини на манифестирање на синтаксичката повеќезначност, повикувајќи се на класификацијата на Агрикола (1968). Притоа егземпларно и аналитички се разработува синтаксичката повеќезначност од тип 1, тип 2 и тип 3, а за поголема прегледност релациите на реченичните членови од секој тип се прикажуваат со помош на депендентен и конституентен дијаграм. Освен тоа се фрла светло и на некои нетипични манифестации на овој феномен и тие се поткрепуваат со примери од германскиот јазик.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 29 Jan 2020 10:31
Last Modified: 29 Jan 2020 10:31
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23553

Actions (login required)

View Item View Item