Проценка на одржливост на подземна гасификација на јаглен

Karanakova Stefanovska, Radmila and Panov, Zoran and Popovski, Risto (2020) Проценка на одржливост на подземна гасификација на јаглен. Подекс – Повекс ’19. ISSN 978-608-65530-5-0

[img]
Preview
Text
podeks2020.pdf

Download (1363Kb) | Preview

Abstract

Подземната гасификација на јаглен привлекува големо глобално внимание како остварлив процес за да се обезбеди „чисто“ и економско гориво. Во овoj труд се оценува потенцијалот на ПГЈ се со цел да го дефинира својот „одржлив“ потенцијал. Исто така се дискутира за можните придонеси на ПГЈ на одржливоста во текот на сите фази, поаѓајки од проектирањето, функционирањето, затворањето, и пост-затворањето. Потенцијалните економски и еколошки придобивки но и придружните опасности на технологијата на ПГЈ без оглед на тоа што оваа технологија е развиена во согласност со принципите на одржлив развој и проекти. ПГЈ треба да е во согласност со различни прифатени и признаени рамки и да се користи за да се процени дали проектот може да се окарактеризира како „одржлив“.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Radmila Karanakova Stefanovska
Date Deposited: 28 Jan 2020 13:52
Last Modified: 28 Jan 2020 13:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23541

Actions (login required)

View Item View Item