Социјална заштита на жртви на семејно насилство и ставови на јавното мислење

Todorova, Biljana and Stojanovski, Strasko and Denkova, Jadranka (2019) Социјална заштита на жртви на семејно насилство и ставови на јавното мислење. Годишен зборник - 2019, Правен факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 9 (9). pp. 78-91. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
Trud vo Godisen zbornik broj 9 Praven fakultet 2019.pdf

Download (2916Kb) | Preview

Abstract

Прашањето на семејно насилство иако во глобални рамки се адресира подлабоко низ историјата, во регионот Југоисточна Европа и во државата практичната примена на неговата превенција во многу начини зависи од традиционалните односи во заедниците. Во трудот се претставува основната нормативна рамка за превенција и заштита на жртвите од семејно насилство, притоа инкорпорирајќи, кривично-правни, граѓански и аспекти на организирање на соодветните институции на државната управа, во прв ред Центрите за социјална работа. Дополнително, во рамки на трудот е спроведено истражување во почетокот на 2019 година од тим на професори и студенти на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип преку кое се согледуваат основни детерминанти и ставови на јавното мислење за прашања поврзани со семејното насилство. Клучни зборови: семејство, насилство, закон, превенција, јавно мислење

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Biljana Todorova
Date Deposited: 24 Jan 2020 11:07
Last Modified: 24 Jan 2020 11:07
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23470

Actions (login required)

View Item View Item