Етиологија на женското престапништво

Ivanova, Elena and Marolov, Dejan (2019) Етиологија на женското престапништво. Годишен зборник на Правен факултет. ISSN 1857-8713

[img]
Preview
Text
Maksimova i Marolov Godisen zbornik broj 9 Praven fakultet (1) (2).pdf

Download (2802Kb) | Preview

Abstract

Со проучување на досегашните податоци познати за причините за женското престапништво, историските и сегашни познавања и феноменологијата на криминалитетот на жената, заедно со нејзино феноменолошко профилирање, подолу ќе се обидовме да ја објасниме потребата од проучувањето на оваа област. Притоа, константно потенцирајќи ги теориите кои се создадени во насока на објаснување на причините зошто жената врши, и пред сѐ, зошто се впушта во вршење на кривични дела, притоа, неминовно задирајќи во дел од причините кои криминолозите и светските проучувачи ги земаат како појдовна точка при објаснување и разбирање на женското престапништво. Сепак, нагласуваме дека ваквото објаснување и не претставува толку лесна и едноставна работа, особено кога на располагање се имаат „машките“ методи. Криминолошки, анализата на причините за впуштање на жената во криминалитетот, како и за нејзината, добро позната помала застапеност во вкупниот евидентиран криминалитет, е значајно за создавање на издржана претстава за движењето на криминалитетот на жената е особено за неговата прогноза и развој, а со тоа и ефективни механизми за негово превенирање.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Elena Ivanova
Date Deposited: 22 Jan 2020 12:35
Last Modified: 22 Jan 2020 12:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23456

Actions (login required)

View Item View Item