Насилство во школите

Kosevaliska, Olga (2019) Насилство во школите. In: Демократијата и владеењето на правото преку образованието, 03 Apr 2019, Stip, Macedonia.

[img]
Preview
Text
O K 1.pdf

Download (1487Kb) | Preview

Abstract

Ова предавање е вовед во поимот на насилство во школите. Најпрво го дефинираме феноменот на врсничко насилство, потоа направивме обид во разграничување на посебните облици на врсничко насилство - физичко, психичко, сексуално, сајбер, социјално и вербално а со цел да биде појасно што се може да се препознае како насилство меѓу врсниците. Потоа следи караток осврт на етиологијата на врсничкото насилство. Во презентацијата е направена и статистичка анализа на феноменологијата на детското престапништво во периодот од 2010-2016 година за да утврдиме со која бројка е застапен насилничкиот елемент во вкупниот број на кривични дела сторени од деца. Преку оваа статистика ќе бидеме во можност да донесеме релевантен заклучок за овој феномен, заснован на бројки за да можеме да го искористиме истиот при откривање на етилогијата за насилството во детското престапништво но и за препораки во контекст на превенцијата од истото. На крај даваме преглед на нормативната рамка за инкриминирање и превенирање на врсничкото насилство.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Olga Gurkova
Date Deposited: 21 Jan 2020 14:04
Last Modified: 21 Jan 2020 14:04
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23437

Actions (login required)

View Item View Item