Криопреципитат лек или ризик кај болни со хемофилија

Veresa, Viktor and Vitlarova, Jordanka and Kamcev, Nikola and Sorova, Meri and Petrova, B and Delipetrov, Riste (2013) Криопреципитат лек или ризик кај болни со хемофилија. In: 41-ви Октомвриски средби, 3-6 Oct 2013, Struga, Macedonia.

[img]
Preview
Text
41-ви Октомвриски средби, 2013.pdf

Download (325Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (304Kb) | Preview

Abstract

Хемофилијата е наследна болест која се наследува рецесивно и се јавува исклучително кај мажи-хомозиготни, а жената го пренесува дефицитниот ген. Хемофилијата може да биде вродена и стекната. Третманот на болните со хемофилија е со: 1. Лиофилизиран фактор VIII кој може да биде-рекомбинантни продукти, моноклонски прочистени антитела, интермедијални и високо пурифицирани продукти на фактор VIII VIII(Ostanate, Coate, Aimafiks I dr.). 2. Криопреципитат Статистичките податоци во Република Македонија кај болни од хемофилија покажуваат висок процент На трансфузиски трансмисивни инфекции како резултат на третман со криопреципитат.. Поради ризикот кој го носи Криопреципитатот во последните пет години е напуштен за лекување на болни со Хемофилија. Истите се лекуваат со рекомбинантни препарат какви што се: Оцтанате, Цоате, Аимфих и др.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 21 Jan 2020 14:25
Last Modified: 21 Jan 2020 14:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23405

Actions (login required)

View Item View Item