Развој на Трансфузиолошката служба во Република Македонија со посебен осврт на развојот на Трансфузиолошката служба во Општина Штип

Kamcev, Nikola and Vitlarova, Jordanka (2001) Развој на Трансфузиолошката служба во Република Македонија со посебен осврт на развојот на Трансфузиолошката служба во Општина Штип. Прв конгрес за историја на медицината.

[img]
Preview
Text
Прв конгрес за историја на медицината.pdf

Download (11Mb) | Preview

Abstract

Првите податоци за организирање на служба за трансфузија на крв во Република Македонија датираат од 1946 година. На 01.7.1946 година Д-р Вукашин Попадиќ, Министер за народно здравје, донесува решение под број 1363 со кое се формално-правно востановува отварање на Станица за трансфузија на крв во Републикас Македонија. За раководител го одредува Д-р Бранимир Симоновиќ. Тогаш, по задача од Комитетот за заштита на народното здравје при Владата на ФНРЈ, Белградскиот завод упатува свои стручни кадри со цел да формират прва станица за трансфузија во Македонија. Во Скопје доаѓаат д-р Бранимир Симоновиќ, тогашен помошник управник на Белградскиот завод и неговата сопруга Бранка, медицинска сестра во Белградскиот заводот. Тие на 13 јули 1946 година ја формираат првата трансфузиолошка станица во Република Македонија. Истата започнува да работи во состав на тогашната Земска болница во Скопје. ("Нова Македонија" 27 јули 1946 година).

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 16 Jan 2020 11:41
Last Modified: 16 Jan 2020 11:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23394

Actions (login required)

View Item View Item