Развој на крводарителството во Република Македонија со посебен осврт врз развојот во општина Штип

Kamcev, Nikola and Kamceva, Milka (2001) Развој на крводарителството во Република Македонија со посебен осврт врз развојот во општина Штип. Прв конгрес за историја на медицината.

[img]
Preview
Text
Прв конгрес за историја на медицината.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Доброволното дарување на крв претставува израз на високи етички, хуманитарни, морални и патриотски вредности, но истовремено и граѓанска должност и обврска на секој човек. Човечката крв е лек кој единствено може да се обезбеди со дарување. Да се дарува крв и да се спаси животот на болниот и повредениот кого не го познаваме и кого веројатно никогаш нама да го запознаеме, е најубаво и најблагодарно дело кое може да го исполни човекот. Благодарение на изградената свест, хуманоста и солидарноста на многу наши сограѓани-крводарители, спасени се многу човечки животи. Крводарителството во Република Македонија има повеќе развојни периоди, со одредени импликации и во развојот на крводарителството во општина Штип.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 27 Jan 2020 09:46
Last Modified: 27 Jan 2020 09:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23393

Actions (login required)

View Item View Item