Серолошка дијагноза на хепатитис “Ц“ инфекција кај болни хоспитализирани во РЕ на медицински центар во Штип

Kamcev, Nikola and Kamceva, Milka and Siskova, Dijana and Vitlarova, Jordanka and Karagozova, Glorija (1999) Серолошка дијагноза на хепатитис “Ц“ инфекција кај болни хоспитализирани во РЕ на медицински центар во Штип. In: Ist Macedonia Congress of Infectious Diseases, 16-19 June 1999, Ohrid, Macedonia.

[img]
Preview
Text
Ist Macedonia Congress of Infectious Diseases, 16-19.06.1999.pdf

Download (313Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
Poster.pdf

Download (236Kb) | Preview

Abstract

Цел на трудот: Серолошка дијагноза на Hepatitis C вирусна инфекција кај болни со знаци на клинички манифестен хепатит, хоспитализирани во Инфектибното одделение, болни со хронична бубрежна инсуфициенција на хемодијализа и болни со хемофилија. Матријал и методи: Во периодот од 1993 до 1998 година во работната единица Трансфузиологија при Медицински центар во Штип тестирани се 256 серумски примероци од болни со знаци на клинички манифестен хепатит, 51 серумски примерок од болни со хронична бубреѓна инсуфициенција на хемодијализа и 15 серумски примероци од болни со хемофилија. За детекција на структурни и неструктурни антитела нс хепатитис Ц вирус во испитуваните серумски примероци користени се ЕЛИСА тестови од II и III генерација: ABBOTT HCV EIA 2,0 (Abbott Diagnostic, Devision Wisbaden BRD); UBI HCV EIA 4,0 (Organon teknika, United Biomedical, INC.New York-USA). Kako kкомфирмативен тест во нашите испитувања се користеше Lia Tek HCV III (Organon teknika, United Biomedical, Inc. New York-USA). Резултати: Од 156 тестирани болни со знаци на клинички манифестен хепатит само кај 9 (5.77%) беа детектирани ХЦВ антитела. Од 51 болен со хронична бубрежна инсуфициенција кај 48,1%) серолошки беа дијагностицирани како ХЦВ антитела позитивни болни, а од 15 болни со хемофилија 14(93,3%) беа ХЦВ антитела позитивни. Заклучок: Хепатитис Ц вирусната инфекција сеуште нема компетна лабораториска дијагноза. Дијагностиката се базира на докажување антитела против одредени структурни и неструктурни антигени. Се користат ELISA, RIA I RIA testovi. Kako комфирмативен тест се користеше Lia Tek HCV III. Единствен дијагностички тест за докажување на вирусот е PCR.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nikola Kamcev
Date Deposited: 24 Jan 2020 11:54
Last Modified: 24 Jan 2020 11:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23275

Actions (login required)

View Item View Item