Еротскиот фолклор како актуелен предизвик (Иван Котев, Играле моми по месечина, Eротска народна поезија и проза од Струмица и Струмичко, Струмица, 2018)

Vitanova-Ringaceva, Ana (2019) Еротскиот фолклор како актуелен предизвик (Иван Котев, Играле моми по месечина, Eротска народна поезија и проза од Струмица и Струмичко, Струмица, 2018). Спектар, Spectrum, 73. pp. 159-166.

[img]
Preview
Text
erotic-folklore-as-a-current-challenge-ivan-kotev-ladies-dancing-on-the-moon-erotic-folk-poetry-and-prose-from-strumica-and-the-surrounding-region-strumica-2018_Content File-PDF.pdf

Download (316Kb) | Preview
Official URL: https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=813...

Abstract

Играле моми по месечина е книга што ја пополнува големата празнина кога говориме за македонскиот еротски фолклор. Знаејќи дека еротскиот нагон е она скриено жарче што тлее во секој еден потенцијален информатор, Котев многу умешно, со големо трпение, ги мотивира информаторите да се отворат и да го кажат сето она што го знаат.Сериозниот и суштински пристап кон елаборација на стожерните теми од македонскиот еротски фолклор е предизвик што го прифатиле големи авторитети пред нас. Да се проучува оној сегмент од фолклористиката кој дава најпрецизна слика за целокупниот општествен, економски, културен развој на едно општество, значи да се придонесе во исцртување на психолошкиот профил на човекот, кој со векови опстојува на оваа почва. Проучувањата на еротскиот фолклор во рамките на современите научни истражувања стануваат сè подлабоки и поактуелни, иако во минатото имало обиди тој да се премолчи или да се сведе на минимум неговото значење.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ana Ringaceva
Date Deposited: 15 Jan 2020 09:34
Last Modified: 15 Jan 2020 09:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23262

Actions (login required)

View Item View Item