Стратегии за одбивање на студентите од Групата за турски јазик и книжевност при Универзитетот „Гоце Делчев“

Leontik, Marija and Minova, Despina (2019) Стратегии за одбивање на студентите од Групата за турски јазик и книжевност при Универзитетот „Гоце Делчев“. Годишен зборник 2019 - Филолошки факултет, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип, 10 (13). pp. 39-49. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
2019-Стратегии за одбивање.pdf

Download (5Mb) | Preview
Official URL: file:///C:/Users/yuzer/Downloads/3314-133-5659-1-1...

Abstract

Апстракт: Истражувањето на говорните чинови за одбивање што е презентирано во овој труд се реализира во рамките на проектот „Развивање на меѓукултурните прагматички истражувања и истражувањата на прагматиката на меѓујазикот и нивно поврзување со практиката“(“Developing cross-cultural and interlanguage pragmatics research and its practical implications”). Во истражувањето се опфати одбивање на предлог, на понуда, на покана или на молба. Сите учесници во истражувањето се студентите од Групата за турски јазик и книжевност. Еден дел од нив се Турци од Македонија, а другиот дел се Македонци и Торбеши кои студират заедно во ист клас. Некои од Турците се образовани на турски, а некои не се, но сите тие во секојдневната комуникација го користат турскиот како примарен јазик. Македонците и Торбешите не се образовани на турски и тие не го користат турскиот во нивната секојдневна комуникација. Клучни зборови: меѓукултурна прагматика, говорни чинови, стратегии за одбивање.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Leontik
Date Deposited: 24 Dec 2019 08:56
Last Modified: 24 Dec 2019 08:56
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23187

Actions (login required)

View Item View Item