Директна реставрација на централни максиларни ицизиви: приказ на случај

Toneva, Verica and Churkoska, Daniela and Kovacevska, Ivona and Foteva, Katerina (2014) Директна реставрација на централни максиларни ицизиви: приказ на случај. In: 21ви Меѓународен научен студентски конгрес, 9-11 May 2014, Охрид, Р.Македонија. (Unpublished)

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Верица Тонева pdf.pdf

Download (1496Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
издвоени страни од абстракт 2014 Охрид.pdf

Download (5Mb) | Preview

Abstract

Вовед:Централните максиларни инцизиви претставуваат најекспонирани заби на трауматски повреди често присутни кај адолесцентите. Фрактурите се локализирани во делот на коронката со или без експозиција на пулпата. Цел: Во презентацијата ќе биде прикажан случај од клиничката пракса на реставрирање на фрактуриран инцизив. Материјал и метод: Пациентот на возраст од 13 години се јави во ординација заради фрактура на максиларен централен десен инцизив како последица на пад од велосипед. По извршениот преглед се утврди фрактура на инцизалната третина на коронката на забот 11, без експонирање на пулпата и други трауматски повреди. Во натамошната процедура по процена на виталитетот на забот, направивме тоалета на дентинската рана и пристапивме кон директно реставрирање на фрактурираната коронка со нанокомпозитен материјал 3M ESPE’s FILTEK Supreme Ultra. Резултат: Директните реставрации овозможуваат максимално зачувување на забната супстанција што посебно е значајно кај млади трајни заби, кои претходно не биле реставрирани како последица на кариес, траума или друго заболување. Заклучок: Траумите на забите во регијата на фронтот можат да остават значајни негативни функционални, естетски и психолошки последици кај индивидуата затоа треба правилно и навремено да се лекуваат и третираат.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Verica Stojmenova
Date Deposited: 24 Dec 2019 12:54
Last Modified: 24 Dec 2019 12:54
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23179

Available Versions of this Item

  • Директна реставрација на централни максиларни ицизиви: приказ на случај. (deposited 24 Dec 2019 12:54) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item