Крсте Мисирков во наставата по предметот Македонски јазик

Grkova, Marija (2019) Крсте Мисирков во наставата по предметот Македонски јазик. „Мисирков – предизвик за нови проучувања во науката“. pp. 102-115. ISSN 978-608-220-054-5

[img]
Preview
Text
Grkova trud konferencija Misirkov Strumica.pdf

Download (669Kb) | Preview

Abstract

Крсте Петков Мисирков наоѓа свое место и во наставните планови и програми по предметот Македонски јазик. Според наставните програми по овој предмет, Мисирков е застапен и во основното и во средното образование. Во основото образование се среќава како методичка единица во IX одделение, а во средното образование: во I година – во тригодишното средно стручно образование; во II година – во четиригодишното средно стручно образование; и во III година – во гимназиското образование. Методичките единици за Крсте Мисирков, обично, се сместени во програмското подрачје: Јазик. По овој повод ќе се обидеме да ги разгледаме методичките единици поврзани со животот и со делото на Мисирков и нивната соодветна застапеност.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Grkova
Date Deposited: 12 Dec 2019 09:34
Last Modified: 12 Dec 2019 09:34
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23096

Actions (login required)

View Item View Item