Колузии:Бертранд решение на теоремата на неразликување претставена од Коурноут дуополот

Josheski, Dushko (2011) Колузии:Бертранд решение на теоремата на неразликување претставена од Коурноут дуополот. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, III. pp. 157-165. ISSN 1857- 7628

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_dusko.josevski_Desktop_Doc1.pdf

Download (733Kb)

Abstract

Колузиите се најатрактивна тема во индустриската економија. Премолченото договарање на цени се случува, различни фирми поставуваат идентични цени без да се сретнат да дискутираат за тоа, а конкурентите препознаваат дека во нивен најдобар интерес е да ја избегне ценовната конкуренција. Поради prisoner’s dilemma, тешко е да се одржи колузивниот договор на долг рок, иако некои успешни колузии (цигари, челик, цемент, електрична опрема, нафта) постоеја со декади. Отвореното договарање на цените се казнува во САД со Шермановиот акт (Оддел 2). Kартелите се нестабилни, ако MC > MR секој член на картелот има мотиви да го зголеми аутпутот.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Dusko Josevski
Date Deposited: 28 Nov 2012 09:59
Last Modified: 28 Nov 2012 09:59
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2308

Actions (login required)

View Item View Item