Со екперти против експерти - одбрана од сајбер закани

Taneski, Nenad (2012) Со екперти против експерти - одбрана од сајбер закани. Штит - Магазин на Министерство за одбрана на Република Македонија (32). pp. 46-47. ISSN 1587-6710

[img]
Preview
Text
Stit 32R.pdf

Download (2028Kb) | Preview
Official URL: http://www.morm.gov.mk/wp-content/uploads/2014/10/...

Abstract

Најновите национални стратегии за безбедност на повеќето државичленки на НАТО, покрај заканите од тероризам, војни и случајни или елементарни непогоди, на врвот на своите безбедносни агенди ги поставуваат сајберзаканите, како закани по безбедноста на своите влади. Меѓутоа, во однос на степенот на сајбер-заканите, многу од државите не се во можност да одвојат доволно ресурси за справување со нив. Тоа е новата технологија на дваесет и првиот век која се шири со неверојатна брзина. Веќе во многу аспекти модерниот живот се потпира на сајбер-просторот. Во текот на изминатата деценија компјутерските системи и интернетот станаа од витално значење за непречено функционирање на владите, индустријата, финансиите и на нашите секојдневни животи како индивидуи. Тие се користат за комуникација, за контрола на критичната национална инфраструктура и за справување со глобалните финансиски трансакции.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Political Science
Divisions: Military Academy
Depositing User: Nenad Taneski
Date Deposited: 04 Dec 2019 12:33
Last Modified: 04 Dec 2019 12:33
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23057

Actions (login required)

View Item View Item