Сатиричните елементи и дуализмот во расказот „Сфингата без тајна“ од Оскар Вајлд

Sarafova, Natasa (2019) Сатиричните елементи и дуализмот во расказот „Сфингата без тајна“ од Оскар Вајлд. Годишен зборник на Филолошки факултет ‒ Штип. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Зборник бр.13 2019.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да се посочат иронично-сатиричните елементи на дуализмот во расказот „Сфингата без тајна“ од Оскар Вајлд, концепт на двоен идентитет карактеристичен за доцниот викторијански период во деветнаесеттиот век. Ќе се користиме со историскобиографска критика и анализа на сегменти во расказот напишан во прво лице, воедно давајќи факти за животот на авторот и културниот контекст за тој период. Вајлд во своите дела го критикува викторијанското општество не луѓето, неговите негативни карактеристики, како што се: хипокризијата, двојните стандарди, сексуалната репресија и класната свест. Особено социјалниот аристократски живот, системот на општествената класа, ставовите за бракот, и дуализмот на човечката природа. Овој труд е поделен на два дела. Во првиот дел се занимаваме со вовед за Оскар Вајлд и викторијанскиот период кој од рурална, станува урбана средина. Вториот дел се однесува на жанрот и сегментите на расказот „Сфингата без тајна“ анализирајќи го женскиот лик (како симбол на викторијанската жена) и причините за мистериозниот двоен идентитет на човечката природа. �

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natasa Sarafova
Date Deposited: 29 Nov 2019 12:52
Last Modified: 29 Nov 2019 12:52
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23010

Actions (login required)

View Item View Item