Application on new type of explosives and new technologies in mining engineering

Ivanovski, Dejan and Mijalkovski, Stojance (2010) Application on new type of explosives and new technologies in mining engineering. In: IV Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 12-13 Nov 2010, Пробиштип, Р.Македонија.

[img] Text
Trud 22. Primena na novi vidovi na eksplozivi i novi tehnologii vo rudarstvoto.pdf

Download (1995Kb)

Abstract

Следејќи ги современите светски трендови и потребата од постепено унапредување на производството и ефективноста при работењето, само од себе бара и воведување на нови современи технологии во областа на рударството. Емулзионите експлозиви заземаат се поголема примена во подземната експлоатација. Имајќи во предвид дека се работи за водоотпорни експлозиви, односно експлозиви кои своите минерско - технички карактеристики не ги менуваат и при присуство на големи количини на вода, а имајќи ги во предвид новите современи техники на полнење, тогаш слободно може да се каже дека емулзионите експлозиви се едни од најперспективните видови на експлозиви..

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 28 Oct 2013 09:41
Last Modified: 28 Oct 2013 09:41
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2301

Actions (login required)

View Item View Item