Усвојувањето на перфектот во IX одделение во Штипско

Grkova, Marija (2019) Усвојувањето на перфектот во IX одделение во Штипско. ФИЛКО - Зборник на трудови од Втора меѓународна научна конференција за филологија, култура и образование (3). pp. 109-118. ISSN 978-608-244-308-9

[img]
Preview
Text
Гркова, М. 2018 „Усвојувањето на перфектот во IX одделение во Штипско“..pdf

Download (4Mb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/fe

Abstract

Познато е дека граматичката категорија време е една од најкарактеристичните глаголски категории, а, пак, македонскиот јазик се одликува со најголем број глаголски времиња. Меѓу нив е и глаголското време минато неопределено време – перфект, кое може да биде свршено и несвршено. Перфектот е застапен и како методска единица во наставните програми по предметот Македонски јазик, а согласно со нив и во актуелните учебници по предметот. Целна група на истражувањето се учениците од IX одделениe во Штипско, одделението во кое се учи и се усвојува перфектот. Притоа, треба да се спомене дека вежбите што ќе бидат цел на анализа по овој повод, а кои се однесуваат на МНВ, ги издвојуваме од наменски составен тест по Македонски јазик. При подготовката на тестот имавме за цел вежбите да бидат директно врзани со нашата истражувачка тема, од една страна, а од друга, да земеме вежби во кои нема да правиме големи измени и да бидат прилагодени кон возраста и кон нивото на способноста на тестираната група ученици. Целта на овој труд е преку анализата на добиените резултати од учениците од IX одделение во Штипско, да се види колку го имаат усвоено МНВ, предвидено да се усвои кон последната година од основото образование.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Grkova
Date Deposited: 28 Nov 2019 09:42
Last Modified: 26 Feb 2020 10:06
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22989

Actions (login required)

View Item View Item