Осврт кон усвојувањето на граматичките категории кај именките во македонскиот јазик како странски

Grkova, Marija (2016) Осврт кон усвојувањето на граматичките категории кај именките во македонскиот јазик како странски. Палимпсест, Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања, I. pp. 53-63. ISSN 2545-3998

[img]
Preview
Text
Гркова, М. 2016 „Осврт кон усвојувањето на граматичките категории кај именките во македонскиот јазик како странски“..pdf

Download (3603Kb) | Preview
Official URL: http://js.ugd.edu.mk/index.php/PAL/issue/view/101

Abstract

Македонскиот јазик како странски е посебна област на македонистиката којашто се занимава со учењето и со усвојувањето на македонскиот јазик од страна на сите оние на кои македонскиот јазик им е странски. Учењето и усвојувањето на македонскиот јазик како странски има петдецениска традиција. Лингвистите и македонистите прават напори што повеќе да ѝ понудат на македонистиката преку истражувањата за македонскиот јазик како странски, а доказ за тоа се многубројните трудови коишто може да се сретнат во литературата од областа на македонистиката и на македонскиот јазик Придонес околу развојот во областа македонски јазик како странски се овозможува и преку изнаоѓање начини, односно пристапи преку кои полесно би се усвоиле граматичките категории кај именките. Затоа, по овој повод, се определивме да дадеме краток осврт кон анализата на усвојувањето на граматичките категории кај именките во македонскиот јазик како странски, односно за усвојувањето на родот, бројот и на определеноста.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Grkova
Date Deposited: 28 Nov 2019 09:36
Last Modified: 28 Nov 2019 09:36
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22983

Actions (login required)

View Item View Item