Бајроновските Херои во Новелите на Сестрите Бронте - „Оркански Височини“ и „Џејн Ер“

Jankova, Natka (2013) Бајроновските Херои во Новелите на Сестрите Бронте - „Оркански Височини“ и „Џејн Ер“. Хоризонти. ISSN 1857-856X

[img]
Preview
Text
horizonti mk verzija.pdf

Download (630Kb) | Preview

Abstract

Викторијанскиот период претставувал отсекогаш стожер на моите интереси во литературните истражувања. Од литературна гледна точка, тоа е период на голем подем, иако понекогаш има поделени мислења за тоа колку вреди таа литература, бидејќи Викторијанците небаре биле опседнати со општествените и со политичките проблеми. Независно од фактот што Викторијанската ера се гордее со големиот напредок, обичните луѓе тогаш искусувале големи неправди, грозотии и различни форми на неморалност. Во овој труд, главно, се опишуваат Рочестер и Хитклиф – протагонистите на двете новели Џејн Ер и Оркански височини и нивните карактеристики како Бајроновски херои. Најпрво ќе зборувам за Хитклиф како за Бајроновски херој, па накратко ќе го опишам и мотивот на „инцестната љубов“ меѓу Кетрин и Хитклиф споредена со онаа во Манфред од Бајрон за да успеам последователно да ја доловам и мојата гледна точка за влијанието на Бајрон врз овие авторки. Најпосле ќе го опишам и Хитклиф како Бајроновски херој

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natka Alagozovska
Date Deposited: 25 Nov 2019 11:29
Last Modified: 25 Nov 2019 11:29
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22921

Actions (login required)

View Item View Item