Software application for designing of drilling and blasting operations in mining

Gocevski, Vanco and Mijalkovski, Stojance (2009) Software application for designing of drilling and blasting operations in mining. In: III Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 04-05 Dec 2009, Македонска Каменица, Р. Македонија.

[img] Text
Trud 15. Primena na softver za proektiranje na dupcacko-minerski raboti vo rudarstvoto.pdf

Download (2005Kb)

Abstract

Развојот на современото рударство во светот е во постојан подем, благодарејќи на се поголемата директна примена на информатичката технологија во рудниците. Истата овозможува побрза обработка на податоците, интерпретација на добиените резултати, компјутерско моделирање и визуелно претставување на одделните рударски операции, како и самиот рудник во тродимензионален облик. Постојат повеќе софтверски пакети коишто се наменети за решавање на проблеми во рударството, меѓу кои е и софтверот „Promine” којшто се применува во рудникот САСА, М. Каменица.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 28 Oct 2013 09:35
Last Modified: 28 Oct 2013 09:35
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2292

Actions (login required)

View Item View Item