Компаративна анализа за подградување на хоризонтална рударска просторија со еластична и дрвена подграда

Doneva, Nikolinka and Veselinovski, Pero and Mijalkovski, Stojance (2008) Компаративна анализа за подградување на хоризонтална рударска просторија со еластична и дрвена подграда. In: II Стручно советување на тема: „Технологија на подземна експлоатација на минерални суровини”, 05-06 Dec 2008, Македонска Каменица - Р. Македонија.

[img] Text
Trud 7. Komparativna analiza za podgraduvanje na horizontalna rudarska prostorija so elasticna i drvena podgrada.pdf

Download (2869Kb)

Abstract

Во овој труд се дадени теоретските основи за еластичната и дрвената подграда, со можности за примена и начин на пресметка. На база на искуствени податоци е направена споредбена анализа за подградувањето со еластична и дрвена подграда, како и цената на чинење на 1 м’ подграден објект. Анализата е извршена за исти услови на работа, што подразбира иста работна средина и големина на попречен пресек на рударската просторија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Stojance Mijalkovski
Date Deposited: 09 May 2013 12:38
Last Modified: 09 May 2013 12:38
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2283

Actions (login required)

View Item View Item