Анализа на директното и индиректното изразување во македонскиот јазик

Kusevska, Marija (2019) Анализа на директното и индиректното изразување во македонскиот јазик. Зборник на трудови од X македонско-северноамериканска конференција за македонистика. pp. 35-58. ISSN ISBN: 978-608-234-065-4

[img]
Preview
Text
Анализа на директното и индиректното изразување во македонскиот јазик.pdf

Download (1138Kb) | Preview

Abstract

Во овој труд се осврнуваме на јазичните средства кои македонските говорители ги користат во комуникацијата во неформални ситуации. Анализата е направена врз јазичен корпус составен од 177 приговори собрани во природни услови. Комуникацијата се одвива меѓу учесници кои добро се познаваат и кои се блиски. Во собраниот јазичен материјал ги издвоивме реченичните рамки кои се користат за формулирање на приговорите и нивната модификација. Нашата анализа покажа дека во неформалната комуникација, говорителите ги формулираат приговорите на директен начи. При тоа посебна улога имаат реторичките прашања и дискурсните маркери, па на нив посебно се задржавме. Во нашиот корпус не најдовме индиректни приговори, па затоа на нив не се ни осврнуваме. Сепак, укажуваме дека тие се јавуваат во ситуации во кои постои поголемо растојание помеѓу учесниците во комуникацијата. Клучни зборови: прагматика, приговарање, реченични структури, реторички прашања, дискурсни маркери

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 24 Oct 2019 12:00
Last Modified: 24 Oct 2019 12:00
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22735

Actions (login required)

View Item View Item