Учителот и социјализацијата

Koceva, Daniela (2017) Учителот и социјализацијата. In: Петта научно-стручна трибина „Да се биде учител...“..

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Daniela Зборник трибина ФОН 2017-split-merge.pdf

Download (803Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
ЛИСТА НА УЧЕСНИЦИ Учителот.pdf

Download (350Kb) | Preview

Abstract

Социјализацијата е активен и долготраен процес кој се одвива во текот на целиот живот на личноста. Таа не е еднонасочен процес, напротив социјализацијата е поврзана со секоја социјална промена, па често пати во научната терминологија социјализацијата се изедначува со терминот култивација. Социјализацијата е процес преку кој учиме да станеме членови на општеството, преку интернационализација на нормите и вредностите на општеството, но и преку учење како да ги играме нашите улоги на работник, граѓанин, пријател, родител, учител и сл. Таа претставува воведување на младиот поединец во општествените процеси и односи, усвојување на духовни творби, преку свесен целесообразен и организиран напор на општеството и неговите членство. Целта на овој труд е да се укаже на евидентните проблеми присутни кај децата уште од најрана возраст, утврдувајќи дел од причините зошто имаме проблеми со социјализирањето и кој е одговорен за тоа? Клучни зборови: социјализација, учител, семејство, ученик, социјални вештини.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 24 Oct 2019 11:42
Last Modified: 24 Oct 2019 11:42
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22716

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item