Изработка на геотермални дупнатини

Spasovski, Orce (2010) Изработка на геотермални дупнатини. Македонско рударсво и геологија (17). pp. 20-24. ISSN 1409 - 8288

[img] Text
Rudarstvo.pdf

Download (3352Kb)

Abstract

Јаглените во моментот, а и во догледен период претставуваат основен енергенс за задоволување на енергетските потреби во Република Македонија, па од тие причини се објавени моментални активности на детални геолошки истражувања на јаглен - отворање и отпочнување со експлоатација на подинските јагленосни слоеви во Суводол, Рек Битола. Едни од најзначајните фактори во планирањето на производството кај геотермалните дупнатини на пара се изборот на соодветна конструкција на дупнатината, изборот на квалитетот на колоната на заштитни цефки, опремување на устата, флуидите за испирање и слично, подетално сите тие се опфатени во овој труд.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Orce Spasovski
Date Deposited: 27 Nov 2012 15:03
Last Modified: 11 Jun 2013 06:44
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2264

Actions (login required)

View Item View Item