Македонската душа и душата во македонскиот јазик.

Nikolovska, Violeta and Labroska, Veselinka (2018) Македонската душа и душата во македонскиот јазик. In: Antropologiczno-jezykowe wizerunki duszy w perspektywie miedzykulturowej. Instytut Slawistyki Poslkiej Akademii Nauk, Fundacja Slawistyczna, Warszawa, pp. 345-354.

[img]
Preview
Text
Antropologiczno_jezykowe_wizerunki_duszy_t_3_Aksjosfera_duszy_dusza_w_aksjosferze (1) (2) (1).pdf

Download (7Mb) | Preview

Abstract

Во трудот се прави дистинкција помеѓу метафоричното значење душа на народот кое имплицира етнолошки согледувања и поимот душа како компонента на животот. За таа цел консултираме соодветна филозофско-етнолошка литература и правиме анкета помеѓу студентите од Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип и „Универзитетот во Тетово“ од Тетово. Прашањето на кое бараме одговор е: „Што е, според вас, суштината на поимот душа?“. Ќе се задржиме на вредностите што на поимот душа му ги придаваат нашите испитаници. Во трудот ќе се осврнеме и на етимологијата на лексемата душа, нејзините семантички карактеристики и на лексемата душа како компонента на фразеолошки изрази.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Violeta Nikolovska
Date Deposited: 08 Oct 2019 08:46
Last Modified: 08 Oct 2019 08:46
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22639

Actions (login required)

View Item View Item