Состојбата во воспитанието и образованието денес е предизвик за утрешнината и перспектива за иднината

Mirascieva, Snezana and Koceva, Daniela (2015) Состојбата во воспитанието и образованието денес е предизвик за утрешнината и перспектива за иднината. Зборник на трудови - Состојби, предизвици и перспективи во воспитанието и образованието во Република Македонија. ISSN ISBN:978-608-242-021-9

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
Зборник на трудови Општина Штип (1) (1).pdf

Download (4000Kb) | Preview

Abstract

Целта на трудот е да ја претставиме состојбата во воспитанието и образованието во национални рамки, од аспект на глобалните трендови како и рефлексијата врз развојната перспектива како предизвик за образованието и воспитанието во македонски контекст. Прашањата за интернет- доминација и инвазија на компјутерите во воспитанието и образованието со можни последици во делот на хуманизацијата на личноста и дехуманизацијата на заедницата, предност на индивидуалноста над колективноста и социјализацијата, надвладување на виртуелниот свет над реалниот се круцијални во доменот на анализата во трудот од аспект на предизвици и перспективи за идниот развој воопшто. Клучни зборови: воспитание, образование, глобален свет, национални рамки, трендови.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 27 Sep 2019 08:25
Last Modified: 27 Sep 2019 08:25
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22598

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item