Улогата на црквата некогаш и денес

Koceva, Daniela (2017) Улогата на црквата некогаш и денес. International Scientific Conference St.Kliment’s Lifework. ISSN ISBN: 978-608-244-404-8

This is the latest version of this item.

[img]
Preview
Text
1 Daniela ЗБОРНИК-КЛИМЕНТОВОТО ДЕЛО.pdf

Download (3790Kb) | Preview

Abstract

Република Македонија претставува еден од најкомплексните и најавтентични примери за измешаноста и за сложеноста на различни религиски односи. Во последните неколку години често сме доведени во ситуација да полемизираме и да дебатираме за позицијата, улогата, функционирањето и за задачите на нашата црква, но и на сите други религиозни заедници и групи. Црквата (и другите верски заедници) имала улога да се грижи исклучиво за духовниот живот на граѓаните (и тоа сосема ограничено), без право да дискутира, дебатира, презентира свои ставови и да зазема позиции за релевантни теми од секојдневното живеење на граѓаните. Наследството што го носиме од претходниот систем не ни дозволувало да ја перцепираме црквата како институција со целосно право да наметнува свои ставови за општественото живеење на луѓето. До денешен ден, дваесетина години во плурализам, сè уште во Македонија нема разлика и не се познава до каде е неопходната секуларност. Од друга страна, улогата на црквата во нашата постара историја и нејзината просветителска и преродбеничка дејност е огромна и призната. Затоа денес се судираме со два релевантни концепта. Клучни зборови: религија, црква, секуларизација, политика

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 27 Sep 2019 08:23
Last Modified: 27 Sep 2019 08:23
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22586

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item