Компјутерски криминал / Сајбер тероризам /Кибернетичка војна

Doneva, Natasa (2018) Компјутерски криминал / Сајбер тероризам /Кибернетичка војна. Masters thesis, UGD.

[img]
Preview
Text
Наташа Донева.pdf

Download (730Kb) | Preview

Abstract

Сајбер криминалот, сајбер тероризмот и кибернетичката војна за жал сè уште се енигма која засега, но и е проучувана од различен профил на експерти. Затоа во овој труд ќе се обидиме да направиме дистинкција помеѓу компјутерски и сајбер криминал, да го објасниме преку case studies манифестирањето на сајбер тероризмот, но уште поважно да ги доловиме далекусежните репрекусии што истиот ги предизвикува. Тенденцијата е да се објасни и поактуелната кибер (информатичка) војна, односот на светските сили кон новата замена за конвенционалната војна, припремање и формирањето на сајбер центри од страна на државите и евентуалниот повидок на нова армија составена единствено од хакери вооружени со еден единствен арсенал-компјутер. Оттука е неизбежно да се осврнеме на правната регулатива која се обидува да се справи со „сајберманијата” како на национално така и на меѓународно ниво. Покрај македонската правна рамка, ќе дадеме компаративен приказ на инкриминацијата во други држави, но ќе обработиме и дел од моменталните документи со меѓународен предзнак кој ја регулираат оваа материја и нивното (не)успешно имплементирање. Во прилог на овој труд ќе бидат прикажани и дел од објавените извештаи на организации чиј таргет е проучување на овој нов виртуелен криминал. Клучни зборови: меѓународен криминал, законски инкриминации, хакери, сајбер криминал, сајбер војна.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Natasa Doneva
Date Deposited: 25 Sep 2019 09:26
Last Modified: 25 Sep 2019 09:26
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22564

Actions (login required)

View Item View Item