Меѓукултурни прагматички истражувања и прагматиката на меѓујазикот и нивно поврзување со практиката

Ivanovska, Biljana and Kusevska, Marija and Daskalovska, Nina (2019) Меѓукултурни прагматички истражувања и прагматиката на меѓујазикот и нивно поврзување со практиката. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 10 (13). pp. 33-39. ISSN 1857-7059

[img]
Preview
Text
Zbornik.pdf

Download (4Mb) | Preview

Abstract

Во овој труд се дава преглед на проектот насловен како: „Развивање на меѓукултурните прагматички истражувања и истражувањата на прагматиката на меѓујазикот и нивно поврзување со практиката“, што е пријавен и одобрен од Фондот за научно-истражувачката работа при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Проектот се состои од теоретски дел и од емпириски дел, каде се предвидени практични истражувања за говорните чинови и за меѓукултурните прагматички истражувања. Во моментов, проектот се наоѓа во својата почетна фаза на изработка и во овој труд се претставува значењето на теоретските поставки на прагматиката на меѓујазикот и нивното поврзување со практиката. Клучни зборови: меѓукултурна прагматика, прагматика на меѓујазикот, интеркултурна комуникација, јазичен корпус, говорни чинови, прагматички маркери

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Ivanovska
Date Deposited: 10 Dec 2019 10:08
Last Modified: 10 Dec 2019 10:08
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22546

Actions (login required)

View Item View Item