Пазарната ориентација како деловна ориентација кон која треба да се стремат МСП

Jovanov, Tamara and Davcev, Ljupco and Sofijanova, Elenica (2019) Пазарната ориентација како деловна ориентација кон која треба да се стремат МСП. Македонско меѓународно списание за маркетинг, 5 (9). pp. 117-124. ISSN 1857-9795

[img]
Preview
Text
МАРКЕТИНГ СПИСАНИЕ Број 09 МЗМ СО UDK БРОЕВИ - НУБ 13.09.2019.pdf

Download (1100Kb) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да ја докаже и потенцира важноста на маркетинг активностите, односно пазарната ориентација за конкурентност на МСП. Студијата ги анализира карактеристиките на МСП и на деловните ориентации, разликите меќу деловните ориентации и елементите и имплементацијата на пазарната ориентација во работењето. Анализата покажува дека придобивките од примена на пазарна ориентација се значајни за успехот во деловното работење и дека истата треба да биде цел кон која ќе се стремат малите и средни претпријатија. Трудот прикажува како да се воведе пазарна ориентација, од што произлегува и неговото значење за унапредување на конкурентската предност на МСП. Овие наоди можат да бидат корисни за претприемачите и менаџерите на МСП, бидејќи тие обезбедуваат попрецизна перспектива на различните области на пазарна ориентација и нејзиното имплементирање во секојдневните деловни активности.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Elenica Sofijanova
Date Deposited: 18 Sep 2019 10:34
Last Modified: 18 Sep 2019 10:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22505

Actions (login required)

View Item View Item