Традиционалниот азиски театар и драматургијата на Бертолд Брехт

Velinova, Eva and Marolova, Darinka (2016) Традиционалниот азиски театар и драматургијата на Бертолд Брехт. Годишен зборник 2016 - Филолошки факултет, УГД - Штип, VII (8). pp. 71-78. ISSN 1857-7059

[img] Text
2272

Download (3363b)

Abstract

Наспроти строго востановените поларитети западен и источен театар, драматургија на XX век, со Брехт како еден од позначaјните претставници, воспоставува релации со азиското тло и ги преработува техниките на тамошниот театар (кои се проникнати со зенистичка пракса, како резултат на интегрирањето на елементи од сите претходни традиции), со цел да се добие нова уметничка форма која ќе биде искористена за изнесување на сосема поинакви идеолошки гледишта. Својствата на азискиот театар кои придонесуваат за специфична атмосфера на проникнување во суштинските сфери на космосот и човековата душа, се користат за да се направи спротивставување на миметичкиот театар и со тоа да се постигне нова свесност за есенцијата на човековите односи во модерното општество.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 10 Sep 2019 08:47
Last Modified: 10 Sep 2019 08:47
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/22434

Actions (login required)

View Item View Item