Payment mechanisms for health services

Kostadinovski, Aleksandar (2008) Payment mechanisms for health services. Proceedings . pp. 227-243.

[img] Text
zbornik_evropski2008a.kosta.pdf

Download (7Mb)

Abstract

Механизмите и иницијативите за плаќање на давателите на здравствени услуги имаат важна улога во постигнување на целите на здравствената политика, поврзани со стратегиско алоцирање на ресурсите и набавка на здравствени услуги. Во многу земји, механизмите за плаќање на добавувачите на здравствена заштита се високо политизирани, со опции во политиката често донесени под влијание на идеологија, наместо со определена оправдана причина. Кога станува збор за стратегиските аспекти на набавката, механизмите на плаќање треба да бидат поврзани со посакуваните цели на ефикасност, ефективност и правичност, отколку со промашените интереси на моќни групи учесници. Во рамки на трудот се дава преглед на различните механизми, нивните предности и ограничувања, со цел одговорните да донесат правилна одлука за расположливите алтернативи на плаќање на здравствените услуги.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: механизми за плаќање, даватели на здравствени услуги, буџетирање по линиски ставки, надомест по испорачана услуга, плаќање на ден, плаќање по случај, капитација, цена на здравствени услуги
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Mirjana Kocaleva
Date Deposited: 27 Nov 2012 12:18
Last Modified: 27 Nov 2012 12:18
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2205

Actions (login required)

View Item View Item