Прекарите и нивното место во литературниот превод

Karanikikj Josimovska, Jovana (2017) Прекарите и нивното место во литературниот превод. Македонистиката меѓу традицијата и современите предизвици-Зборник на трудови од Меѓународната научна конференција одржана на 21-22 ноември 2013 год. во Скопје. pp. 231-240. ISSN 978-608-220-045-3

[img]
Preview
Text
Zbornik-odobren za pecat-konecen jovana.pdf

Download (511Kb) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да ги претстави прекарите како елемент од културлошко значење во книжевноста. Важноста на овие елементи станува уште повидлива преку литературен превод од еден на друг јазик, односно при пренесување на содржината на прекарот од една во друга култура. Трудот е од интердисциплинарен карактер и покрај книжевната ономастика како централна тема, ги опфаќа и полето на науката за превод и културологијата. Преку преглед на неколку теориски поставки на книжевната ономастика и анализа на конкретни примери преземени од неколку дела од македонската современа наратива преведена на италијански јазик се прикажани стратегии за превод на прекарите и креативни решенија на преведувачите, истовремено обрнувајќи внимание на сложената и богата содржина на овој вид на именки.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovana Karanikik
Date Deposited: 06 May 2019 12:10
Last Modified: 06 May 2019 12:10
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/21999

Actions (login required)

View Item View Item